This book is written in Dutch and not (yet) translated into English so I wrote my review also in Dutch. Interested in reading the review in ENGLISH? Click here
Afgelopen oktober kwam er een nederlandstalig boek over art journaling op de markt. Uitgeverij Akasha, die het boek uitgaf, prijst het als volgt aan: “Art Journaling, de magie van tekenen, schrijven en plakken in een creatief journaal is het eerste boek over Art Journaling in het Nederlands. Het staat vol ideeën, technieken en inspiratietips om (weer) te durven tekenen, schilderen, knippen, plakken, rijmen en versieren.”
Nou weet ik niet zeker welk boek er precies ‘eerste’ was, want rond dezelfde tijd kwam ook het boek “Art Journaling & Mixed Media” (van Marieke Blokland) uit, maar goed – vandaag focus ik me op het boek “Art Journaling”, geschreven door Jenny de Bode.
Voor de beginnende art journaler
Jenny begint in het boek helemaal bij het begin… ja, logisch, zul je zeggen, maar daarmee bedoel ik dat het eerste hoofdstuk geheel gewijd is aan het begrip ‘art journaling’ – wat is art journaling, wat kun je eraan hebben etc. Jenny schrijft op een vlotte, aanmoedigende manier die menig lezer er toe zal zetten om nu inderdaad maar eens de stoute schoenen aan te trekken en te beginnen met art journaling.
Mijn eerste indruk is dan ook: dit boek is een geweldige aanwinst voor de beginnende art journaler! Voor de ‘plaatjeskijkers’ onder ons bevat het boek minder (grote) illustraties dan misschien gewenst, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de beeldende manier waarop Jenny schrijft. De teksten zijn helder, duidelijk en op een prettig geschreven manier informatief. De oefeningen die in het boek staan zijn stimulerend en ‘vrij’ genoeg zodat iedereen er zijn of haar eigen draai aan zal kunnen geven. Daarbij is Jenny’s toon die van een enthousiaste vriendin die jou alles kan (en gaat) vertellen over haar passie: art journalen. Ze neemt daarbij ‘en passant’ ook meteen het idee weg dat je al een ‘kunstenaar’ moet zijn om met art journaling te beginnen.
De eerste hoofdstukken behandelen uitgebreid zaken als materiaal (“wat je nodig hebt” – waarbij ze vooral focust op het gebruik van gratis en goedkope materialen), onderwerpen kiezen (“hoe je jezelf kunt inspireren”) en hoe te beginnen (“weg met die witte pagina”) – zaken die een ervaren art journaler waarschijnlijk allemaal al eens heeft gehoord, gelezen of ervaren.
Hebben ervaren art journalers dan wel iets aan dit boek?
Jazeker! Een heleboel zelfs! Zijn de eerste hoofdstukken misschien ‘gesneden koek’ voor je, de hoofstukken verderop in het boek hebben ook voor de meer ervaren journaler een hoop te bieden. Ik kom daar straks op terug…
Eerst iets over de lay-out van dit boek (druktechnische aspecten)
Het boek is een beetje opgezet als een lesboek, met aan de linkerkant van de tekst steekwoorden die duidelijk maken waar de tekst over gaat. Handig als je snel iets op wilt zoeken.
Deze lay-out heeft wel een nadeel: naarmate je verder in het boek bent, verdwijnt de tekst een beetje in de vouw. (Daar komt mijn vakkennis als vormgever om de hoek kijken… voor de geïnteresseerden even simpel gezegd: de vormgever van het boek had de tekst op de bladzijden die meer in het midden van het boek zitten een aantal mm. op moeten schuiven zodat de zijmarge hetzelfde blijft, daar bestaan formules voor.) Daarbij blijft het boek ook niet plat/open op tafel liggen. Je moet het de hele tijd vasthouden, anders slaat het weer dicht.
En dan heb ik nog een puntje van kritiek: Jenny beschrijft regelmatig hoe ze een bepaalde pagina heeft gemaakt – leuk om te lezen en erg informatief, echter, de bijbehorende illustraties staan soms wel erg klein afgebeeld. De uitgever/vormgever had hier op moeten letten: juist de afbeeldingen waar uitgebreid over wordt geschreven, zouden groter in het boek afgedrukt moeten staan.
Bovenstaande kritiekpunten zijn allemaal een gevolg van de manier waarop de uitgever het boek heeft laten vormgeven/drukken, en dat is zonde. Jenny’s boek had een veel betere uitvoering verdiend!
Voor de meer ervaren art journaler
Zoals ik al aangaf is dit boek niet alleen leuk voor beginners. Ik kan zeggen dat ik toch wel een ervaren art journaler ben, maar ook ik kwam ideeën en oefeningen in het boek tegen die relatief ‘nieuw’ zijn. Het betreft dan meestal geen nieuwe technieken, maar toepassingen die anders zijn dan je gewend bent.
Een goed voorbeeld is het droedelen op een krantenpagina of het bewerken van een bestaande (kranten) foto. Jenny geeft daar vaak net even een andere draai aan of belicht een andere invalshoek – en dat zette de radartjes van deze ervaren art journaler ook weer aan het werk!
Het meest inspirerende vind ik zelf het hoofdstuk dat gaat over teksten schrijven. Er zijn niet veel boeken over art journaling op de markt die daar nou eens echt aandacht aan besteden, maar Jenny geeft een groot aantal voorbeelden van wat ze “taalknutselen” noemt. Ze geeft daarbij zoveel duidelijke tips en leuke oefeningen dat ook een ”niet-schrijver” zeker een mooie of grappige tekst op papier zal krijgen.
Ik weet zelf toch wel het één en ander van taal, taalspelletjes, dichtvormen etc. maar in dit hoofdstuk kwam ik toch voorbeelden tegen die nieuw voor me waren. Het feit dat ik, na lezing van dit hoofdstuk, naar mijn atelier rende om zelf een aantal van die ‘taalkronkels’ op papier te zetten zegt genoeg!
Het erop volgende hoofdstuk “Je teksten vormgeven” geeft tips en voorbeelden hoe je je tekst op papier zou kunnen zetten en ook dáár kwam ik een aantal, voor mij nieuwe, technieken en manieren tegen die ik met plezier uit ga proberen in mijn eigen art journals.
En dan volgt hierna nóg een hoofdstuk over schrijven en misschien is dit wel het meest essentiele: “Schrijven over jezelf”. De beste vertaling van ‘art journal’ is voor mij ‘visueel dagboek’ – en in een dagboek schrijf je over jezelf, nietwaar? Veel journalers hebben dáár nou net moeite mee, en houden het op citaten en bestaande teksten (songteksten, gedichten). Ook ikzelf gebruik met enige regelmaat quotes of songteksten op mijn pagina’s maar juist de pagina’s waarop ik eigen tekst heb geschreven en iets over mezelf – of vanuit mezelf – zeg, zijn me dierbaar. Daarmee wordt een art journal pagina namelijk écht eigen! Het hoofdstuk “Schrijven over jezelf” bevat tips, manieren, voorbeelden en oefeningen om te schrijven over jezelf zonder dat je daarbij je hele ziel en zaligheid op de pagina kwakt (want daar zijn we allemaal een beetje huiverig voor, toch?)
Samengevat
“Art Journaling, de magie van tekenen, schrijven en plakken in een creatief journal” is vooral voor beginnende journalers een ‘must have’. Ervaren journalers zullen zeker ook hun voordeel kunnen doen met de vele tips en voorbeelden, maar het ligt een beetje aan de creatieve boeken die je al in huis hebt of dit boek iets toevoegd aan je collectie. Het mooiste aan dit boek is nog wel dat dit een NEDERLANDS GESCHREVEN boek is, wat vooral voor de hoofdstukken over tekst schrijven een groot voordeel is. De dichtvormen en ‘taalknutsel’ voorbeelden zijn typisch nederlands, en dat vind je niet in de Engelstalige boeken. En mocht je zowieso moeite hebben met Engels, dan is dit boek helemaal ideaal!
Art Journaling; de magie van tekenen, schrijven en plakken in een creatief journaal – Jenny de Bode
ISBN 978 94 6015 118 7 – 144 Pagina‘s – EUR 19,90
Te verkrijgen bij Bol.com of rechtstreeks bij Uitgeverij Akasha die toezendt zonder verzendkosten (maar ik kwam het ook in boekhandel “De Drvkkery” in Middelburg tegen, waar het gewoon in de kast stond.)
MY REVIEW IN ENGLISH
Last October, this Dutch book about art journaling was issued. Publishing House Akasha praises it as: “Art Journaling, the magic of drawing, writing, and collage in a creative journal is the first book about Art Journaling in Dutch. It is full of ideas, techniques and inspiration tips to dare yourself to draw, paint, cut, paste, rhyme and decorate.”
Around the same time, another Dutch book “Art Journaling & Mixed Media” (by Marieke Blokland) came out and I am not sure which one was first, but that does not really matter does it. The Netherlands could do with books about Art Journaling in our own language! In this post, I review the book “Art Journaling” written by Jenny de Bode.
The novice art journaler
This book about art journaling starts right at the beginning. Yah, right… what I mean is, that the first chapter is entirely devoted to the concept of ‘ art journaling ‘- what is art journaling, what are the benefits etc. Jenny writes in a non formal, supportive way that will stimulate many readers to finally take the plunge and start with art journaling.
So my first impression is: this book is a great asset to the novice art journaler! For some, who like to see a lot of pictures in a book, this book may contain (too) little illustrations but that is more than offset by the visual way Jenny writes. This text is an easy read: clear, pleasant and informative. The exercises that are in the book are stimulating and free enough for every person to give it their own twist. Jenny’s tone in the book is that of an enthusiastic friend who tells you about her passion: art journaling. She debunks the idea that you have to be a good artist, and gives the reader courage to start with art journaling.
The first chapters covers subjects like materials (“what do you need”- Jenny primarily focuses on the use of free and cheap materials), inspiration (“how to inspire yourself”) and how to start (“fear for the white page.”) When you are an experienced art journaler, you probably heard, read or experienced it all.
So, this book is not for experienced art journalers then?
Hold on.. .YES, it is interesting for experienced art journalers also. You may want to flip through the first chapters but after that the book has something to offer the more experienced art journaler also. But I come to that later…
First something about the layout of this book (technical/printing aspects)
The layout of this book looks a bit like a school textbook (at least the ones I remember having in the Netherlands) positioning the bulk text on the right, and key words on the left that tells you what the text is about. The keywords are very usefull in case you want to find a topic quickly.
This layout however, does have a drawback: as you progress through the book, the text almost disappears in the fold. (Hey, this was part of my work as an editor/designer so I know these sort of things… for the ones among you that are interested: on the pages that are in the middle of the book, the designer should have moved the text a little to the left so that the side margin remains the same. There are formulas to do so.) In addition, the book also won’t lay open/flat on the table. You have to hold it all the time in order to prevent it to close.
A third point of criticism is the fact that, when Jenny describes how a certain page or spread was created, the accompanying illustration is pictured (too) small for the reader to see exactly what she describes. The Publisher/designer should had pay extra attention here and print the images that are written extensively about larger.
Above criticisms are all a result of the way the Publisher designed and printed the book which is a bit of a shame, as Jenny’s text deserved so much better.
For the more experienced art journaler
As I said earlier, this book is not for beginners only. I call myself an experienced art journaler, but even I came across ideas and exercises in this book that were relatively new to me. No new techniques, but certain applications of the technique that were out of the box and different than I am used to.
A good example is doodling on a newspaper page or editing an existing (newspapers) photo. Jenny gives the idea a different spin or highlights a different angle to look at it – and by doing so, she even set the wheels of this brain in motion.
For me, the most inspiring part in this book is the chapter about writing. There are not many books about art journaling that pay much attention to writing your own text, and when they do it is hard to translate the techniques to Dutch. Our language is totally different, we use other sounds and our verses and rhymes have another rhythm. Jenny gives a large number of examples of what she calls “taalknutselen” what can be translated as “language tinker”. The chapter contains tips and fun exercises to write your own texts or poems. The examples are easy to understand and even a ”not-writer” will certainly manage to write a nice text with these instuctions.
The following chapter “shape your texts” gives tips and examples on how you could put your text on paper. I came across some new techniques, ways of lettering and adding text to your page. I got really inspired by some of the examples and it will be fun to try it on my own art journal pages.
At the end of the book, there’s yet another chapter about ‘writing’. It handles the subject that may well be the most essential in an art journal: “writing about yourself.” To me, an art journal should contain images and texts that pictures the person who made it and when you create such a personal journal, you write about yourself, right? Many art journalers though have difficulty writing their own text and stick to quotes or lyrics. I, too, regularly use quotes and songlyrics on my art journal pages, but the pages that contain personal written text about myself are still the most dear to me – even if these pages look “less pretty.” The chapter “writing about yourself” contains tips, ways, examples and exercises on how to write about yourself and add personal and meaningful text and facts to your art journal (but without pouring your heart and soul on the page – because most of us are a little hesitant to do that, right?)
In summary
“Art Journaling, the magic of drawing, writing, and collage in a creative journal” is especially for novice journalers a ‘must have.’ Experienced journalers will definitely benefit from the many tips and examples and find something new, but it depends on the creative books you already have in your collection if you should buy it or not. The MOST GREAT ADVANTAGE for us Dutchies is that this book is written in our own language! I know there are a lot of creative people in the Netherlands that cannot read English very well. For them, this book is what they’ve been waiting for!
Leuke recensie… heeft me overgehaald om het boek ook maar te bestellen 😉
Awesome review!!!
Goede recensie! Ik zal ernaar uitkijken als ik de volgende keer in nederland in een boekenwinkel ben!
Lg – irma
Thanks for the heads up on that stencil book Marit! I have two other ones that I just love but not Banksy. I’m a sucker for art journal/mixed media books too!!
Fijn Marit, deze recensie. Een tijd geleden zag ik het ergens staan en dacht: Wauw, dit móet ik kopen.
Net als jij heb ik er al heel veel plezier van gehad en er een hoop inspiratie door gekregen.
Groet van Nel Wisse